Vi säljer kött till privatpersoner samt restauranger. Se mer information under Vårt kött.

Vi har avelsdjur till salu. Ring för mer information.

Om ni vill vara uppdaterade på vad som händer,

följ oss på Facebook & Instagram.

.

På Bosons Gård utanför Gränna finns Sveriges största dikobesättning av Chianina, en ras med gamla rötter i de italienska regionerna Toscana och Umbrien. Vi har även en del korsningar med inslag av Hereford och Angus.
De första Chianinakvigorna köptes in 2006 och sedan dess har målet varit att få en avelsbesättning bestående av Chianina. Vårt syfte är att bevara de italienska kriterierna för rasens utseende och beteende. Gården har varit i familjens ägo sedan 1940-talet och har tidigare varit en mjölkgård.

Våra kor börjar kalva i februari och sedan får ko och kalv vara tillsammans tills hösten kommer. Vi släpper ut dem så fort vädret tillåter, vanligtvis i slutet av april eller början av maj. Djuren betar i typiskt småländska hagar med kuperad terräng, små ängshagar och åkrar som är uppbrukade för länge sedan.

Vi är stolta över att djuren äter foder som vi själva har producerat, på så sätt kan vi säkerställa kvaliteten.
Här produceras korn, havre, rågvete och gräs.

 

 

 

Chianina

Chianina [ki-a-ni-na] är en italiensk nötköttsras. Det sägs vara en av de äldsta koraserna som finns idag, ett påstående som grundas på att arkeologer har funnit rester efter denna ras från etruskernas tid i det forntida Italien, 400 år f. Kr. Namnet Chianina kommer från Chianina-dalen i Toscana och det är också i detta område som rasen har sitt ursprung, runt städerna Arezzo, Siena och Perugia. Rasen användes under lång tid som dragdjur men sedan moderniseringen av jordbruket påbörjades har inriktningen på aveln ändrats. Tidigare avlades på långa ben, goda rörelser och starka muskler. Idag vill man, förutom att bevara de gamla kriterierna, även förbättra tillväxten. Rasen infördes till USA i början av 1970-talet och finns numera även i Sydamerika, Sydafrika och i övriga Europa.

 

Chianinan är känd för sin storlek: kon kan väga 900 kg och ha en mankhöjd på 175 cm, motsvarande för tjuren är 1500 kg och 180 cm i mankhöjd. Utseendemässigt betecknas djuren som vita eller stålgrå med svart mule, klövar och svanstipp. Kalvarna är dock ljusbruna de tre första månaderna. Hornen är framåtböjda. Rasen har mycket god tillväxt och används därför mycket i korsningsavel. Chianinans muskler är välutvecklad och tydliga. Djuren har långa ben jämfört med många andra koraser och skelettet är tunt men starkt. Deras huvuden är långa och smala. I Italien värderas köttet högt för sin goda kvalitet. Chianinaköttet har fått EU-skydd IGP (=International Geographic Profection) eller som det heter på italienska: ”Vitello Bianco dell Appennino Centrale”.

Källor:

Wikipedia
Chianina på Geddeknippeln